Suomennokset / Translations

Tältä sivulta löytyvät suomennostyöni. Here’s my translation work.

Nick Cave & Sean O’Hagan: Usko, toivo ja kuolema (Like 9/2022) Muusikkolegenda Nick Cave syväluotaa elämäänsä haastattelukirjassa. Teos syntyi pandemian peruttua keikat ja kiertueet. Caven toimittajaystävä Sean O’Haganin hienovaraiset kysymykset avaavat kuin varkain uusia ovia palvotun taiteilijan sielunmaisemaan. Suomensin kirjan yhdessä Sirje Niitepõldin kanssa. Osta kirja täältä.

lanegan
Mark Lanegan: Sing Backwards And Weep (Like 3/2021)
Screaming Treesistä ja Queens of the Stone Agesta tunnetun laulajan muistelmat häikäisee brutaalin narkkarielämän ja unohtumattoman aikakauden kuvauksellaan. Kaunistelematonta ja todistusvoimaista muistelmateosta on ylistetty genressään käänteentekeväksi. ”Kirja on räjähdysvoimassaan ylivoimaisesti paras rockelämäkerta.” – Irvine Welsh
Osta kirja täältä

 


Lenny Kravitz & David Ritz: Let Love Rule (Like 10/2020)
Lenny Kravitz kertoo kauan odotetussa muistelmateoksessaan, miten hän löysi oman äänensä. Let Love Rule on kasvutarina luovasta lapsesta, joka kouluvaikeuksien ja kodin jännitteiden jälkeen löytää pelastuksen musiikista.
Osta kirja täältä


Flea: Happoa lapsille (Like 11/2019)
Red Hot Chili Peppersin perustajajäsen Flea on yksi maailman arvostetuimmista basisteista. Happoa lapsille on hauskoja anekdootteja pursuava, villin arvaamaton kasvutarina, joka huokuu uskoa musiikin ja luovuuden kaiken muuttavaan voimaan. Flean jazzaava proosa herättää henkiin 1970–80-luvun Los Angelesin hauskanpidon, vaaran ja sekasorron tunnelmat. Suomensin kirjan yhdessä Sirje Niitepõldin kanssa.
Osta kirja täältä

Shaun Usher (toim.): Kirjeitä jotka mullistivat maailmaa (Like 5/2019)
Yli sata maailman viihdyttävintä, inspiroivinta ja hätkähdyttävintä kirjettä – Mitä Gandhi sanoo rauhoitellessaan Hitleriä? Entä kuinka Leonardo da Vinci muotoilee työhakemuksen? Hektisen aikamme keskellä käsin kirjoitetut kirjeet pysäyttävät ja herättävät historian eloon. Kirjaan on kerätty kirjeitä maailman eri kolkista ja eri aikakausilta. Kirja sisältää alkuperäisen, usein käsinkirjoitetun, kirjeen sekä sen suomennoksen – tarvittaessa selityksen ja taustoituksen kera. Yli sata kirjettä, yli sata ihmiskohtaloa!
Suomensin teokseen 14 kirjettä, kirjoittajina mm. Hunter S. Thompson, Mick Jagger, Oscar Wilde, Iggy Pop, Elvis Presley…
Osta kirja täältä

s

Melinda Gates: Tasa-arvo. Nyt! (Like 5/2019)
Humanitaarisen työn supernainen Melinda Gates kertoo, miksi yhteiskuntien muuttaminen pitää aloittaa tasa-arvokysymyksistä. Tarinallisen ja koskettavan teoksen aihealueet vaihtelevat lapsimorsiamien ja seksityöläisten asemasta #MeToohon ja tekoälyn sukupuolivinoumaan. Tekstiä sävyttää määrätietoinen optimismi ja vahva yhdessä tekemisen henki. Tasa-arvoinen tulevaisuus on yhteinen tehtävä. Maailmaa parannetaan tehokkaimmin kohentamalla tyttöjen ja naisten asemaa.
Osta kirja täältä

 


Tina Turner, Deborah Davis, Dominik Wichmann: Minun rakkaustarinani (Like 10/2018)
Minun rakkaustarinani on muistelmateos, jota Tina Turner kutsuu todelliseksi tarinakseen. Se avaa yhden maailman kansainvälisesti tunnetuimman naislaulajan elämää konserttilavoilta takahuoneisiin ja sairaalapediltä Sveitsin-kotiin. Elämäkerta on samalla suuri rakkaus- ja selviytymistarina väkivaltaisesta suhteesta selviytyneestä ja vakavan sairauden kanssa kamppailleesta naisesta. (HOX! Suomensin kirjan loppupuolen. Alkuosan käänsi Juha Ahokas.)
Osta kirja täältä


K. K. Downing ja Mark Eglinton: 40 vuotta Judas Priestiä – kitaristin muistelmat (Like 10/2018)
Judas Priest on lähes 50 vuotta kestäneellä urallaan vakiinnuttanut asemansa maailman metallieliitissä, mutta helposti se ei ole käynyt. Kitaristi K. K. Downing kertoo bändin tarinan jäsenten välisiä yhteenottoja ja metalliskenen 70- ja 80-luvulla synnyttämiä skandaaleja kiertelemättä. (HOX! Suomensin kirjan loppupuolen. Alkuosan käänsi Sirje Niitepõld.)
Osta kirja täältä

David Lynch & Kristine McKenna: Tilaa unelmoida (Like 10/2018)
Elämäkerta- ja muistelmateoksessa nykyelokuvan omaääninen visionääri David Lynch kertoo elämästään, taiteestaan ja ihmissuhteistaan. Elefanttimiehen, Blue Velvetin ja Twin Peaksin luoneen taiteilijan uraa valottavat laajat työtoverien, ystävien ja perheenjäsenten haastattelut. Teos kuvaa unelmia, työtä, menestystä ja vastoinkäymisiä uniikeissa projekteissa, jotka ovat ihastuttaneet niin katsojat kuin kriitikot kautta maailman. Menestysten ja vastoinkäymisten ristiaallokossa on aina tilaa unelmoida – eikä mitään rajaa. (HOX! Suomensin kirjan loppupuolen. Alkuosan käänsi Elina Koskelin.)
Osta kirja täältä

Heroiinipaivakirja10

Nikki Sixx & Ian Gittins: Heroiinipäiväkirja, kymmenvuotisjuhlapainos (Like 6/2018)
Ainutlaatuisissa muistelmissaan Mötley Crüe -mies Nikki Sixx paljastaa häkellyttävät päiväkirjamerkintänsä vuodelta, jonka aikana huumeet alkoivat viedä miestä kuin pässiä narussa. Päivitetty kymmenvuotisjuhlapainos kertoo myös Sixxin viime vuosien kuulumiset. (HOX! Olen suomentanut vain kymmenvuotisjuhlapainokseen kirjoitetut uudet osat ”Kymmenen vuotta myöhemmin” ja ”Lisää kuolemanjälkeisiä seikkailuja”. Muuten Heroiinipäiväkirjan on suomentanut Yasir Gaily.)
Osta kirja täältä


Sebastian Bach: Skid Rowsta Broadwaylle (Like 5/2018)
Laulaja Sebastian Bachin tähdittämä Skid Row nousi hardrockin huipulle vuonna 1989 julkaistulla esikoisalbumillaan. Sen klassinen kokoonpano haastoi Mötley Crüen ja Guns N’ Rosesin kaltaiset esikuvansa sex & drugs & rock’n’roll -triathlonissa ja paloi loppuun. Kun Bach sai bändistä kenkää 1990-luvulla, hän päätyi valovoimaisuutensa ansiosta Broadwaylle, soolouralle ja televisioon. Hänen muistelmateoksensa on paitsi tarina villistä elämästä ja mutkikkaasta urasta, myös hulvaton ja vilpitön hurjien stoorien kooste, josta paistaa läpi vilpitön rakkaus lajiin.
Osta kirja täältä

Laura Jane Grace & Dan Ozzi: Tranny – Punkrockin kaupallisimman anarkistin tunnustuksia (Like 3/2018)
Muutama vuosi sitten punkbändi Against Me!:n keulahahmo Laura Jane Grace kertoi julkisesti olevansa transsukupuolinen ja korjaavansa sukupuolensa. Tranny on vaikuttava ja koskettava kuvaus siitä, miten vaikeaa on elää vahvasti heteronormatiivisesti sukupuolittuneessa yhteiskunnassa, jos poikkeaa normista.
Osta kirja täältä

Brian Wilson: Valoa ja varjoja – Muistelmat (Like 3/2017)
”Tiedättekö, millaista on kamppaila elämänsä jokaisena päivänä?” Brian Wilson on rakastettu popnero, joka ei ole saanut elää helppoa elämää. Valoa ja varjoja kertoo vaikeista vuosista ja ajasta niiden jälkeen – ja ennen kaikkea musiikista.
Osta kirja täältä 

willie_nelson

Willie Nelson & David Ritz: Pitkä tie (Like 9/2016)
”Yksinkertaisuus on avain kaikkeen. Mene studioon. Laula laulu. Tule pois. En halua äänittää satoja ottoja tai tuhansia raitoja. Laulutyylini ei ole täydellinen. Sen on tarkoitus heijastaa kaltaisteni ihmisten epätäydellisyyttä, ja se heijastus on aika tarkka jo parin oton jälkeen.” Willie Nelson (s. 1933) on suuri amerikkalainen laulaja, lauluntekijä ja elävä legenda, joka kulkee pitkää tietään sydämensä ääntä seuraten.
Osta kirja täältä.

tunnustan-600x875

Chrissie Hynde: Tunnustan – Holtiton elämäni (Like 2/2016)
Chrissie Hynde tuli tunnetuksi Pretendersin laulaja-kitaristina ja lauluntekijänä, mutta se hänestä tuli vasta monen hämmentävän mutkan kautta. Periamerikkalaisen lapsuuden elänyt ja keskiluokkaisuuden kauhuja paennut Hynde oli todistamassa niin hippivuosien, glamrockin kuin punkin nousunkin tärkeitä käänteitä. Tunnustan – Holtiton elämäni kertoo pitkän pätkän rockin historiaa ja rämäpäisen ihmisen kasvutarinan.
Osta kirja täältä.

The_Who2015
Ben Marshall, Pete Townshend, Roger Daltrey: The Who – Virallinen tarina (Like 10/2015)
The Who julkaisi ensimmäisen albuminsa vuonna 1965. Viisikymmentävuotisjuhlavuoden kunniaksi bändistä julkaistaan ”virallinen historiikki. Kirja sisältää niin kitaristi Pete Townshendin kuin laulaja Roger Daltreynkin uusia haastatteluja sekä ennen julkaisematonta kuvamateriaalia Townshendin arkistoista. Ben Marshall on musiikkitoimittaja, joka on kirjoittanut muun muassa Melody Makeriin, Guardianiin ja Rolling Stoneen.
Osta kirja täältä

special_deluxe
Neil Young: Special Deluxe (Like 10/2015)
Special Deluxe on autoista, musiikista, koirista ja elämästä kertova teos, joka seuraa Youngin menestyksekästä Muistelmat-kirjaa. ”Henkilökohtaiset oivallukset, uraan liittyvät yksityiskohdat ja runsaat viittaukset hänen biiseihinsä tekevät kirjasta täydellisen lahjan jokaiselle Neil Young -fanille.” – The Guardian
Osta kirja täältä

jerry_lee_lewis
Rick Bragg: Jerry Lee Lewis – Omin sanoin (Like 9/2015)
Jerry Lee Lewisin elämä on rock’n’rollin suuria kertomuksia. Kauan odotettu elämäkerta kokoaa ensimmäistä kertaa musiikin suurmiehen vaiheet yhdeksi tarinaksi. Jerry Lee Lewis (s.1953) on amerikkalainen laulaja-lauluntekijä, pianisti ja rockmusiikin pioneeri. Rick Bragg (s. 1959) on arvostettu, Pulitzerilla palkittu kirjoittaja.
Osta kirja täältä.

JOHN_LENNON (2)
Bob Gruen: John Lennon, New yorkin vuodet (Like 5/2015)
Tunnettu rockvalokuvaaja Bob Gruen kuvasi John Lennonia ensimmäisen kerran 1971, minkä jälkeen hänestä tuli Lennonin vakiokuvaaja ja läheinen ystävä. Tämän kirjan kuvat ovat kurkistus rocklegendan elämään kulissien takana, jossa suhteet Yoko Onoon, omiin lapsiin ja julkisuuteen nousevat pintaan. Kuvat kattavat Lennonin New Yorkin vuodet 1970-luvun alusta hänen kuolemaansa vuonna 1980.
Osta kirja täältä.

Advertisement

Kirjoittajan sivusto

%d bloggaajaa tykkää tästä: